top of page

A-keys | Slotenmaker Den Haag | INBRAAK PREVENTIE IN DEN HAAG:

DE "KLOPSLEUTEL" C.Q. "BUMPKEY" & UW VEILIGHEID

Inbraakmethodes: zin en onzin rondom inbraak met behulp van klopsleutels

Mythes over inbraken in Den Haag doormiddel van de ‘Klopsleutel’, ‘Slagsleutel’ of ‘Bump key’?

 

Regelmatig vragen klanten ons over de klopsleutel en of wij cilinders leveren die niet ‘geklopt’ kunnen worden. In een heel enkel geval gaat het om iemand die vermoedt dat er bij hem of haar is ingebroken zonder aanwijsbare sporen. Voordat we verder gaan, een aantal aandachtspunten:

 

 • Inbraak met behukp van een klopsleutel is niet heel makkelijk

 • Er zijn veel manieren om een deur te openen zonder sleutel

 • Vaak zijn er meer sleutels in omploop, denk aan vorige bewoners, schoonmakers etc.

 • Iedere cilinder en slot is anders. Zonder sporen binnenkomen als de deur op slot zit vraagt enige expertise.

 • Soms zijn mensen in de war en zijn hun vermoedens over het gebruik van een klopsleutel ongegrond.

 • Klopsleutels zijn online te koop, maar dat geldt ook voor ander makkelijker inbrekers gereedschap.

 • Kloppen is niet een nieuwe inbraakmethode, het is een manier van lockpicking en wordt al heel lang toegepast.

 • De meeste SKG gekeurde cilinders zijn moeilijk te pikken, temeer omdat er pallen van verschillende gewichten in zitten.

 • De hetze rond zogenaamde ‘klopsleutels’ of ‘slagsleutels’ kwam in Nederland goed op gang na een uitzending van Nova.

 • Het gebruik van klopsleutels is sensationeel voor mensen die niet weten hoe een cilinder werkt. (De meerderheid)

 • In de laatste 25 jaar hebben wij nog nooit inbraak doormiddel van een klopsleutel kunnen verifieren.

 • Het gebruik van de klopsleutel is niet snel en geruisloos.

 • Alleen een zeer professionele expert boef kan uw deur met gemak openen doormiddel van een klopsleutel.

 • De meeste inbrekers zijn amateurs en gelegenheids dieven, niet mensen die doelbewust, met kennis en expertise te werk gaan.

Klopsleutel-Slotenmaker-Den-Haag.jpg

WAT IS EEN KLOPSLEUTEL?

 

Een klopsleutel, ook wel ‘bumpkey’ of ‘slagsleutel’ genoemd, is een standaard sleutel waarvan de inkepingen (tanden) maximaal zijn uit gevijld. Dit kan handmatig met een vijl of met een standaard sleutelmachine. Het is immers een standaard methode om sleutels te dupliceren. Iedereen kan een klopsleutel maken of zelfs kopen bij de hakkenbar of bestellen op het Internet. Kijk hier eens… En helaas is het ook nog eens zo dat het gros van dit materiaal inderdaad terechtkomt in het criminele circuit. Overheid en politie kunnen er echter niets aan doen omdat het kopen en verkopen van produkten geen bewijs is van criminele intenties. Daar komt nog bij dat deze handel gewoonweg niet te stoppen is omdat het materiaal via het Internet besteld kan worden: Lockpickshop, Lockpickstore en Eyepopper.

 

De ‘Bumpkey’ op Youtube:


Voor mensen die zich willen beschermen tegen inbraak en diefstal is de handel in specialistisch gereedschap om sloten en cilnders te openen niet echt welkom nieuws. Vooral niet omdat er op Youtube filmpjes worden verspreid waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe men met behulp van dit gereedschap een slot kan openen! De conclusie is dat bijna iedereen met een beetje vaardigheid en geduld kan leren inbreken. Maar: Géén paniek! De media zitten er een beetje naast …


Zoals heel vaak met dit soort berichten hebben de media het niet helemaal bij het juiste eind. Het is ten eerste een grote misvatting dat één enkele sleutel werkt op alle voorkomende sloten. Voor elk merk cilinder is een unieke slagsleutel nodig omdat het profiel, de breedte, lengte en het aantal ‘pallen’ per cilinder verschillen. Toch maakt het publiek zich grote zorgen. Een sensatie verhaal dat iedere cilinder met groot gemak te kloppen zou zijn doet de ronde. En ondertussen verkopen Internet sites klopsleutels en complete inbrekers uitrustingen!

 

Hoe maak je een klopsleutel?


Het geheim van de klopsleutel is een wetenswaardigheid. De klopsleutel doet eigenlijk niets anders als wat een lockpick doet: met een lockpick wordt een tik gegeven op de pallen in de cilinder. Bij het terugveren blijven de pallen op de ‘shearlijn’ (de plek waar de cilinder vrij is om te draaien). Tegelijkertijd wordt doormiddel van een veer de cilinderkern een heel klein beetje gedraaid. Soms moet de lockpicker een aantal keren worden gebruikt. Dan vallen alle pallen in de juiste positie zodat de kern vrij kan draaien. De klopsleutel doet feitelijk precies hetzelfde, alleen tikt het alle pallen tegelijk aan.


Inmiddels zijn de feiten achterhaald: weliswaar is het mogelijk dat een zeer bedreven fanaat de klopsleutel met succes weet te gebruiken om uw huis binnen te dringen. In de praktijk is het evenwel zo dat de niet professionele inbrekers deze techniek nauwelijks toepassen. Een cilinder kloppen blijkt in de praktijk helemaal niet zo makkelijk is als dat het er op het eerste oog uitziet.

 

Hoe werkt een klopsleutel?


De meeste sloten bestaan uit een binnenste en buitenste cilinder, waarbij pinnen voorkomen dat deze langs elkaar roteren en het slot kan openen. Een slot gaat immers open als de pinnen op gelijke hoogte staan met de shearlijn, waardoor het slot niet meer geblokkeerd wordt. Dit is de denkbeeldige lijn tussen de binnenste en buitenste cilinder. De klopsleutel methode schiet de pinnen gelijktijdig boven deze lijn, waardoor het slot in kwestie kan openen. Deze methode werkt volgens het actie en reactie principe. De slag op de klopsleutel zorgt voor het opspringen van de pinnen. Met een licht roterende druk op de bumpkey wordt zo het slot geopend. Theoretisch althans!

 

Moet u zich zorgen maken en anti-klopsleutel cilinders laten monteren?


In de afgelopen 20 jaar hebben wij bij Slotenmaker Den Haag nog nooit een inbraak of diefstal meegemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van klopsleutels. Het gebruik van een klop of slagsleutel blijft een vaardigheid, waarvoor de meeste inbrekers eenvoudigweg te weinig geduld hebben. Bovendien blijkt uit onze eigen pogingen in de werkplaats dat deze methode niet feilloos werkt. Het is dus niet snel en geluidloos!

Waar de klopsleutel mythe wel heel goed voor is is voor de verkoopcijfers van dure profielcilinders!


Een ‘klopvrije’ cilinder, bestaat dat?


Bij Slotenmaker Den Haag (SDH) doen we al jaren technisch onderzoek, inmiddels ook voor de recherche, naar alle mogelijke methoden en gereedschap om sloten te openen. In de wereld van de diplomatie zowel als in de wereld van de techniek is men terecht bezorgd. Een kwaadwillende of niet bevoegde persoon zou op deze manier toegang kunnen verkrijgen tot ruimtes, spullen, data enzovoorts, zonder dat het te bewijzen is.


In onze werkplaats hebben we flink geoefend met de klopsleutel en het is naar onze mening mogelijk om cilinders te maken met palletjes van diverse gewichten die écht niet te kloppen zijn. Door pallen met verschillende gewichten te gebruiken wordt voorkomen dat de cilinder geklopt kan worden.


Tot slot zijn er tal van ‘antiklop’ cilinders op de markt, zoals deze van M&C. Gezien het feit dat wij dergelijke cilinders in minder dan 30 seconden open frezen zien we helaas de waarde er niet van in om klanten dergelijke cilinders te verkopen. Neem liever behoorlijk ‘Anti-kerntrek beslag‘. Dat maakt niet alleen kerntrekken moeilijker maar voorkomt ook ‘kloppen’.
 

Een expert in het ‘pikken’ van cilinders komt echter overal in… mits hij of zij heeft geoefend en het juiste gereedschap heeft.

Wilt u meer informatie of een ‘second opinion’? Klikt u hier eens…

bottom of page