top of page

SLOTEN & CILINDERS: METEN IS WETEN

A-keys | Slotenmaker Den Haag laat u zien hoe!

  • De lengte van een cilinder is onderandere afhankelijk van de dikte van de deur en het beslag.

  • Als u kerntrekbeveiliging gemonteerd heeft is het niet makkelijk om de lengte van de cilinder te zien.

  • Bij vervanging van een slot of cilinder is het belangrijk dat u correct meet.

  • Daarmee voorkomt u dat u een monteur verkeerd informeert ...

  • Of bij het aanschaffen een verkeerde slot of cilinder meeneemt.

 

Meet de huidige cilinder op vanaf het midden van het slot. Het midden is het punt waar de schroefgat zit. Bij een gemonteerde cilinder is dit vanaf het midden van de voorplaat van het slot, waar de schroef zit. Kijk vanaf de zijkant van de deur. Houd er rekening mee dat cilinder aan de buitenzijde langer kunnen zijn dan aan de binnenzijde. Maak desnoods foto's zodat u weet welke zijde de lange is. Dit is vooral belangrijk bij 'knop' cilinders omdat deze niet gedraaid kunnen worden, immers er zit een knop aan de binnenzijde, die wilt u niet buiten hebben want dan kan iedereen bij u naar binnen lopen!

​

Een standaardcilinder is 60mm lang, 30mm links en 30mm rechts. Dit wordt doorgaans aangegeven als 30/30. Er bestaan kortere cilinders die maar aan een kant bediend worden, de achterkant is 'blind'. Denk bijvoorbeeld aan een meterkast die maar aan een kant op slot wordt gedraaid. Dergelijke cilinders zijn doorgaans 00/30, 00/45 of langer. Aan beide zijden kan de cilinder verlengd worden met telkens 5 mm. Dus 35-40-45 etc.

​

Een cilinder demonteren c.q. uit een slot verwijderen?

​

  • U mag het slot en de deurschilden helemaal laten zitten.

  • Het enige wat u nodig heeft is een schroevendraaier.

  • De profielcilinder zit slechts met een schroef vast in het slot.

  • Deze schroef zit onder de nachtschoot, (zie de video hierboven), en moet u helemaal verwijderen.

  • Steek de sleutel in het slot en draai deze iets naar links of naar rechts.

  • Wanneer de sleutel in de juiste stand is komt de cilinder los en kunt u het eruit trekken.


Belangrijk: Wanneer de cilinder vast blijft zitten, dan is dat meestal omdat het klem zit tussen de deurschilden (beslag). Door de schroeven van de deurschilden wat losser te draaien, geeft u de cilinder wat meer ruimte waarna u het kunt verwijderen. Wanneer u een knopcilinder heeft kunt u de cilinder draaien zonder sleutel.
 

Profielcilinder meten methode 1:

 

Bij het cilinderslot opmeten is de beste methode om de profielcilinder uit de deur te nemen en vervolgens op te meten. Daarvoor moet u de lange bevestigingsschroef aan de kopse kant van de deur verwijderen en kunt u, door de sleutel iets naar links of naar rechts te draaien, het cilinderslot uit de deur trekken. De lengte wordt nu opgemeten vanuit het midden van het schroefgat en dan zowel naar links als naar rechts. Let op: bij dikkere deuren zit het slot vaak niet in het midden van de deur. De cilinder is daarom ongelijk met een langer en een kortere zijde.

 

Cilinder meten methode 2:

 

Een andere methode om een cilinder te meten is dat u de profielcilinder in de deur laat en vervolgens een boek of ander plat voorwerp op het aanwezige deurbeslag legt. Door nu de maat op te nemen vanuit de bevestigingsschroef tot aan het boek heeft u de correcte lengtemaat.

Uiteraard doet u dat aan beide zijden. In de film hierboven kunt u zien hoe u een cilinder kunt opmeten.

​

A-keys | Slotenmaker Den Haag levert alle maten cilinders in iedere SKG waarde vanaf SKG** Cilinder kunnen gelijksluitend worden geleverd of gemaakt (mits hetzelfde sleutelprofiel). Met gelijksluitende cilinders kunt u met 1 sleutel alle deuren openen.

​

Profielcilinders vervangen gelijksluiten
Cilinder-Uitsteken-of-Niet.jpg

De afmetingen van veel hang & sluitwerk is bij lange na nog niet gestandaardiseerd. Zodoende zijn er een heleboel nagenoeg identieke sloten en cilinders op de markt. Zelfs bij de meest gangbare modellen en merken vinden we onderling belangrijke verschillen van afmeting. Deze verschillen lijken niet zo groot maar een monteur moet dikwijls extra aanpassingen maken om een slot te plaatsen. En dat verhoogt de kosten en maakt slotenmaker tot een specialistisch beroep!
 

Bovendien veranderen regelmatig de regels in de bouw. Bijvoorbeeld, de regels voor brandveiligheid en braakwerendheid worden aangescherpt. Deuren worden zwaarder of minder zwaar uitgevoerd, voorzien van isolatie, beslag moet beter braakwerend worden. Om deze reden zijn er enorm veel verschillende materialen van uiteenlopende afmetingen op de markt.

 

Bent u per ongeluk buitengesloten, of is er bij u ingebroken, dan kunnen kleine verschillen een flinke factor zijn in de kosten. En als u andere cilinders wilt, bijvoorbeeld om veiligheids redenen of omdat er sleutels in omloop zijn, dan is de dikte van uw deur van groot belang. Hoe dikker de deur, hoe langer de cilinder en dus ook duurder.
 

Voorkom teleurstelling, meet uw sloten en cilinders goed op!
 

PC maat / De ‘Afstand'

​

De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de kern van de profielcilinder. Deze maat wordt ook weleens de Afstand genoemd. De PC maat van een slot is o.a. afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Bij woningbouwsloten, (dit kunnen zowel binnen als buitendeuren zijn) is de afstand meestal 55 mm. Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72 en 85 mm. Voordeel van een ruimere PC maat is dat bijv. de deurkruk of deurknop op grotere afstand van de cilinder zit. Zodoende is er meer ruimte voor de bediening wat vooral voor ouderen en mensen met, bijv. reuma, van pas komt. Smaldeursloten zijn tevens leverbaar met PC maat 92 mm. Bad/WC en binnendeur sloten hebben daarentegen vaak een PC afstand van 72 mm.

 

Doornmaat

​

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat tot het hart van het krukgat en/of cilindergat. Sloten zijn over het algemeen in standaard doornmaten leverbaar maar ook op bestelling in vele uiteenlopende andere maten. Soms tot wel 120 mm! Een standaardmaat van bijv. een projectslot is 60 mm. Een woningbouwslot heeft als standaardmaat vaak 50 mm. Voor sloten gebruikt in ouderenwoningen en verpleegtehuizen etc. is een grotere doornmaat vaak wenselijk. Maar ook bij gebruik van bijv. een grote deurknop of greep. De afstand tussen de deurpost en de knop is bij kleinere doornmaten soms erg beperkt waardoor het moeilijk is sleutels in het sleutelgat te steken of met de hand een kruk te bedienen.

 

Smaldeursloten

​

Smaldeursloten (voor kunststof en aluminium kozijnen, profielramen en deuren) kunnen zelfs in hele kleine doormaten geleverd worden. Dit begint vaak al bij 18 mm. De doornmaat is tevens van belang bij Opbouw/Oplegsloten van bijv. het merk Yale of LIPS. Yale voert doorgaans twee maten: 50 en 60 mm. Deze maten zijn niet onderling uitwisselbaar omdat de monteur daarvoor het cilindergat 10 mm moet verschuiven en de extra ruimte wordt slecht afgedekt door de standaard rozet.

​

De verschillende doornmaten zijn ook problematisch bij het plaatsen van bijv. een LIPS oplegslot in een deur waar voorheen een Yale oplegslot was gemonteerd. Ook bij plaatsing van een LIPS slot kan het veranderen van de doornmaat problematisch zijn omdat de zware RVS rozet, en de nieuw Anti-Kerntrek rozetten van LIPS met vier schroeven door de deur heen bevestigd zitten. Plaatsing van een LIPS oplegslot met verschuiving van de doornmaat is extra precies werk!

​

Voorplaat (het deel van uw insteek of inbouwslot slot dat aan de zijkant zichtbaar is)

​

Voorplaten zijn er in vele maten en zijn doorgaans vierkant (rechthoekig) of rond aan boven en onderzijde. Tevens kunnen voorplaten breder en smaller zijn. Als u zeker wilt weten of u het juiste slot bestelt zult u derhalve de voorplaat moeten opmeten. Schematisch gezien hebt u de volgende afmetingen nodig (zie afbeelding): Lengte en breedte, plaats en breedte van de Dag en Nachtschoten en afstand van elkaar. In sommige gevallen is het ook vereist dat u de verschuiving van de nachtschoot tegenover de dagschoot die doorgaans breder is meeneemt in uw berekening.
Op de afbeelding is een belangrijke maat niet zichtbaar: de diepte van de ‘nachtschoot’. De nachtschoot opent wanneer het slot ‘dicht’ is en blokkeert zodoende de beweging van Uw deur. De diepte van de nachtschoot wordt bepaald door de ruimte in de slotkast: bij smaldeursloten is deze diepte vanzelfsprekend kleiner tenzij er gebruik wordt gemaakt van een zwaaihaak.

​

Beslag (al dan niet kerntrekbeveiligd SKG***)

​

Het beslag dat bij uw slot hoort zit er niet alleen voor de sier. Goed 'veiligheidsbeslag' voorkomt dat de cilinder en deurkruk wiebellen en dat voorkomt weer dat uw slot slijt. En kerntrekbeslag SKG*** (anti-kerntrekbeslag) voorkomt dat de kern van het cilinder eruit kan worden getrokken met een schroef. Zeker voor buitendeuren is het van belang dat het beslag alleen aan de binnenkant los kan worden geschroefd.

​

Beslag is er in vele maten voor verschillende situaties en cilinders. Goedkoop beslag voor binnendeuren heeft echter geen enkele braakwerende waarde. De PC-maat en Doornmaat zijn belangrijk voor het meten van beslag. Tevens is het van belang dat u oplet of het beslag nergens tegen een Secustrip of de deurpost / kozijn aanzit. Is dat wel het geval dan kunt u ervoor kiezen om smaller of kortschildbeslag te monteren. Soms is het mogelijk om beslag te modificeren als het te groot is, maar dat is niet altijd even mooi.

​

Houd er rekening mee dat goed SKG3 beslag de deur dikker maakt. Soms heeft u daarom een langer cilinder nodig, anders past de sleutel niet in het cilinder.

​

Sluitkom

​

Een slot werkt natuurlijk niet als het niet iets heeft om 'in te vallen'. Dat heet een sluitkom. Sluitkommen zijn er in vele maten. Normaliter wordt een slot altijd met een sluitkom geleverd die in of op het kozijn moet worden bevestigd. De afmetingen van deze sluitkom zijn berekend op het slot. Als u een ander slot wilt, dan kan het zijn dat u ook een ander sluitkom moet bevestigen. 

​

De kracht en stabiliteit van een sluitkom worden mede bepaald door de afmetingen, de bevestiging, het materiaal en de speling die erin zit voor de schoten van het slot. Is deze speling te groot dan kunnen de schoten buigen. Bovendien moet een sluitkom goed strak tegen de kozijn bevestigd zijn, in degelijk hout en met weinig ruimte tussen sluitkom en slot (niet meer dan 3 mm).

​

Een ketting breekt op de zwakste schakel. Een sluitkom dat niet degelijk bevestigd zit in de deurpost is een risico voor uw veiligheid en dat van uw eigendommen. Onze monteurs komen regelmatig slecht bevestigd materieel tegen. De volgende situaties komen we vaak tegen:

​

  • Deurpost is rot, gescheurd, afgebroken

  • De schroeven waarmee de sluitkom bevestigd is zijn te kort of zitten los

  • Tussen sluitkom en slot is de afstand te groot waardoor het slot kan breken

  • Het slot ‘loopt aan’ (stroef) in de sluitkom

  • De sluitkom is van minderwaardige kwaliteit

 

De Sluitkom™ van Slotenmaker Den Haag …

​

Voor alle problemen met de bevestiging of verbetering van een sluitkom hebben wij bij Slotenmaker Den Haag oplossingen gevonden door zelf sluitkommen te ontwerpen en fabriceren. Onze oplossing heet De Sluitkom™. Deze sluitkom hebben we zelf ontworpen en gefabriceerd in eigen werkplaats en het wordt al meer dan 25 jaar toegepast en heeft de proef des tijds doorstaan. U kunt meer over ons ontwerp leren door op de link te klikken. U kunt ook de brochure downloaden door hier te klikken.

​

De voordelen van De Sluitkom™ op een rijtje:

  • 50 cm lang: overbrugt schade en zwakke plekken

  • Standaard leverbaar voor Yale en LIPS oplegsloten

  • Op aanvraag leverbaar voor andere oplegsloten en inbouwsloten

  • Gelastte sluitkom die niet meegeeft bij poging tot forceren

  • Bevestiging over de gehele lengte met lange schroeven

  • Meer dan 25 jaar in productie en nog nooit gebroken

  • Ook bestand tegen stootwapens van Politie

  • Voorkomt flipperen

  • Geld terug garantie bij inbraak

 

De Nachtschoot

​

Nachtschoten zijn er in verschillende lengtes. De Dag en Nachtschoten moeten volledig vrij heen en weer kunnen bewegen in de sluitkom in de deurpost. Wanneer schoten namelijk aanlopen in de sluitkom gaan ze slijten en op den duur kan het slot kapot gaan. Tevens is het verstandig erop te letten dan deuren nooit dichtslaan want dan kunnen schoten breken of buigen waardoor een slot op den duur niet goed meer werkt. U kunt met een deurdranger voorkomen dat een deur dichtslaat.

​

Draairichting

​

De draairichting van deuren is een belangrijk gegeven bij het kopen of bestellen van sloten en het communiceren met een slotenmaker. Een slot wordt altijd gemonteerd aan de kant van de deur die beweegt, niet aan de scharnier zijde. Deuren kunnen echter links of rechts gemonteerd zitten, en ze kunnen binnendraaiend of buitendraaiend zijn. Een voordeur draait normaliter naar binnen omdat je anders het risico loopt een voorbijganger te raken. Maar binnenshuis draaien deuren vaak ook naar buiten: WC deur, balkon of tuindeuren, deur naar de kelder etc. Als u een slotenmaker aan de lijn heeft zal hij/zij u allicht vragen naar de draairichting van uw deur en of u binnen of buiten staat. Aan de afbeelding kunt u zien waarom dit van belang is.

 

Beslag (Kertrekbeslag, SKG beslag, SKG schilden, Deurschilden)

​

Deurbeslag of ‘schilden’ zijn te koop in allerlei uitvoeringen waaronder deurbeslag met afzonderlijke rozetten (voor de deurkruk en de sleutelgat of cilinder) of deurbeslag met schilden. Als u deurbeslag wilt toepassen met een deurschild, dan is het belangrijk om de zogenaamde PC maat (slotafstand) op te meten. De slotafstand is de afstand tussen het hart van de deurkruk en het slotgat.

​

Voor buitendeuren is beslag tegenwoordig ook gekeurd volgens het SKG sterrensysteem. Waar het tien jaar geleden nog voldoende was om SKG** beslag te plaatsen wordt iedereen tegenwoordig geadviseerd om zogenaamd Anti-Kerntrek of Kerntrek beveiligde beslag te plaatsen. Dat is beslag waarbij de kern van de cilinder afgeschermd is achter een gleuf die meedraait. Lees meer over Anti-Kerntrek / Kerntrekbeveiliging

 

Een profiel cilinder opmeten:

​

Meet altijd vanuit het midden van de cilinder. Het midden van de cilinder is het schroefgat, waarbij u in gemonteerde toestand de schroef (wordt meegeleverd) indraait waarmee de cilinder in het slot gefixeerd wordt. Profiel cilinders worden alleen door middel van een bevestigingsschroef in het slot gefixeerd. Indien u de uitgebouwde cilinder voor u liggen heeft, moet u er goed op letten wat de buitenzijde en wat de binnenzijde van de cilinder is.

​

Bij het bestellen van een profielcilinder is het van belang om de buitenmaat en binnenzijde goed te meten en ze niet door elkaar te halen!  Wanneer u de binnen en buitenmaat verwisselt komt de knop van een knopcilinder aan de verkeerde zijde te zitten. Bovendien zijn veel cilinders maar aan een kant beveiligd tegen boren. Alle SKG*** cilinders die wij verkopen zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde gelijkwaardig beveiligd. Er zit dus geen verschil in de binnen en buitenzijde op het gebied van beveiliging. Controleer ook de totaal lengte welke altijd de opgetelde lengte van binnen-  en buitenzijde moet zijn. Bij ons bovengenoemde voorbeeld is de totale lengte 60 mm (30mm + 30mm).

 

Profielcilinder in uitgebouwde staat meten

​

Wanneer u de profielcilinder in uitgebouwde toestand wilt meten, meet u vanaf het schroefgat (aan de zijkant van de deur) uit naar buitenzijde en naar de binnenzijde. Houd rekening met de dikte van het deurbeslag! Anders is uw cilinder te klein en komt te diep in uw deurbeslag te liggen. Er wordt altijd van de buitenzijde naar cilinder midden gemeten. Het midden is daar waar de bevestigingsschroef zit – zie rode pijl. Vergeet niet dat (SKG) beslag aan de buitenzijde van de deur nog eens rond de 10 mm dik is!

 

Profielcilinder mag niet Uitsteken!

​

Let op! Wanneer een profiel cilinder goed is geplaatst valt het, aan de buitenzijde, net onder de oppervlakte van het beslag. Daar moet u op letten bij het meten. Zo kan de dief of inbreker het niet in een tang vastgrijpen. Een cilinder dat uitsteekt kan met groot gemak worden verwijderd met behulp van een waterpomptang. Mocht u van plan zijn dit zelf te ondernemen, houd er rekening mee dat heen en weer wrikken van de cilinder uw slot kan beschadigen! Het belang van goed beslag wordt duidelijk wanneer u meemaakt hoe gemakkelijk een profiel cilinder breekt op het schroefgat. Om te voorkomen dat een dief of inbreker uw cilinder met een tang kan breken is het van groot belang dat u op zijn minst veiligheidsbeslag monteert. En kerntrekbeveiliging is zéér aan te raden!

​

Wilt u meer weten? Bel gerust:

mobiel: 06.52.333.817 vast: 070.3450273

Slotenmaker Den Haag SDH: de specialist in regio Haaglanden

bottom of page