top of page

INSTEEKSLOT of INBOUWSLOT SKG & PKVW gekeurd

  • A-keys | Slotenmaker Montage & Reparatie van alle modellen insteeksloten

  • Inclusief SKG3 gecertificeerde sloten met kerntrekbeslag tegen cilindertrekken.

  • Tevens opening, onderhoud, reparatie en nieuw monteren van insteeksloten.

  • Insteeksloten voor tuindeuren, garages, opslag, kantoor etc.

  • Toeganscontrole met behulp van inbouwsloten inclusief elektronische bewaking

  • Nieuw monteren van inbouwslot met kerntrekbeslag

  • Reparatie en onderhoud van meerpuntsloten

Insteekslot / Inbouwslot: diverse merken en kwaliteiten

​

Insteeksloten en inbouwsloten worden vooral toegepast in nieuwbouw omdat ze doorgaans met deur en al geleverd worden. Bekende merken inbouwslot zijn bijvoorbeeld Nemef, LIPS, HMB, KFV, Buva, Wilka, Oxloc. Er bestaat een enorme diversiteit aan modellen, maten en kwaliteiten hetgeen en verwarrend kan zijn voor consumenten. Wanneer een inbouwslot kapot gaat een vervangen moet worden is het soms hinderlijk dat niet alle modellen onderling uitwisselbaar zijn, zelfs als ze dezelfde PC-maat en Doornmaat hebben (zie hier voor toelichting over deze begrippen).

​

Voordelen van Insteek / Inbouwsloten

​

Het voordeel van een inbouwslot is ten eerste dat het hele mechanisme weggewerkt is in de deur. In principe is dit geen slecht idee en het oogt ook beter. Mits de deur van goede kwaliteit is en het slot sterk genoeg is het inbouwen van het slot, in tegenstelling tot het opbouwen zoals bij oplegsloten, geen probleem. Daar zit hem echter de angel!

​

Nadelen van Insteek / Inbouwsloten

 

Veel van de in Nederland toegepaste voordeuren zijn eenvoudigweg niet sterk genoeg om inbraak door brute kracht / forceren te voorkomen. Er zijn deuren die te flexibel zijn en zelf met een pen geopend kunnen worden (!) Er zijn nog steeds veel deuren die hol zijn! Deze zijn veelal gevuld met een soort honingraat van karton of spaanplaat (Lekker stevig!) Dit soort slecht ontworpen deuren treft men vooral in zogenaamde portiekwoningen en nieuwbouwwijken, uitgerekend de plaatsen waar veel inbraak is! Eenmaal voorbij de gezamenlijke voordeur kunnen inbrekers overdags ongestoord hun gang gaan. Dergelijk goedkope of slecht geconstrueerde deuren bieden weinig houvast voor het degelijk montage van een insteekslot. Het is dan ook niet aan te raden om een dergelijke deur te laten plaatsen en al helemaal niet met een inbouwslot. U kunt dan beter kiezen voor een oplegslot van, bijv. LIPS of Yale. Tevens adviseren we in dergelijke gevallen ten alle tijde ook SKG** of SKG*** veiligheidsbeslag of kerntrekbeveiliging te laten plaatsen. Veiligheidsbeslag en kerntrekbeveiliging worden bevestigd met schroeven die dwars door de deur en het slot vastzitten waardoor beiden aanmerkelijk sterker worden.

​

Maatvoering van Insteek / Inbouwsloten

 

De maten van in Nederland verkrijgbare insteek / inbouwsloten variëren behoorlijk en het is altijd een goed idee om even na te gaan op welke maten u moet letten bij het bestellen of vervangen van een slot. Voor meer informatie over het meten van sloten kunt u overigens op deze pagina terecht. Van belang zijn ten eerste de PC-Maat en Doornmaat. De PC maat is de afstand tussen het hart van de krukgat en het hart van de kern van de cilinder. Doorgaans zijn deze maten in Nederland 72 – 85 en 92 mm. De doornmaat is de afstand tussen het hart van de cilinder en de voorplaat.

​

In Nederland zijn de maten 50 en 60 mm min of meer standaard, behalve bij smaldeuren, deuren waarin weinig ruimte zit voor een dieper gat om een slot in te monteren. Dit zijn bijvoorbeeld deuren waar glas in zit, aluminium en kunststof kozijnen zoals bijv. veel in winkels worden toegepast. Verder moet u letten op de maat van de kast van het slot zelf, en de voorplaat. De voorplaat kan langer of korter, breder of smaller uitvallen. Bovendien zijn er voorplaten die rond zijn afgewerkt aan de boven en onderzijde en ook rechthoekige.

Al met al is het slim om bij het vervangen van sloten uit te gaan van de bestaande situatie en de afmetingen van het bestaande slot. Echter, als u van geen SKG gecertificeerde hang & sluitwerk overgaat op SKG gekeurd materiaal moet u rekening houden met het feit dat uw nieuwe sloten en beslag wat zwaarder uitgevoerd zijn. Dat betekent dat u wel wat werk heeft met hamer en beitel om alles netjes passend te krijgen. Daarvoor zijn er dan ook Slotenmakers zoals wij!

​

Veiligheid Inbouwsloten verbeteren met SKG gekeurd materiaal!

​

De veiligheid van een insteek / inbouw slot kan aanmerkelijk worden verhoogd door toepassing van SKG gekeurde sloten, cilinders en veiligheidsbeslag of anti-kerntrek (kerntrek beveiligd) beslag. Maar, daarmee bent u er nog niet! Tevens is het raadzaam om te kijken naar de kwaliteit van de deurpost en sluitkom.

​

De monteurs van Slotenmaker Den Haag voorzien u graag van betrouwbaar advies, gebaseerd op jarenlange ervaring met beveiliging en het herstellen van braakschade, en wij kunnen zonodig schade aan deurposten herstellen of de kwaliteit ervan aanmerkelijk verbeteren met onze speciale, op maat gemaakte, sluitkommen.

​

SKG sterren niet zaligmakend!

​

Het SKG sterren systeem voorziet sloten van certificering en is enigszins een verwijzing naar de kracht van een slot, echter niet per sé naar de kwaliteit! Helaas zijn inbouw / insteeksloten vaak onnodig gecompliceerd in elkaar gezet met als gevolg dat er veel problemen kunnen ontstaan:

​

  • Insteek sloten kunnen vastlopen door gebrekkige smering en smeermiddelen

  • Smeermiddelen kunnen hard worden door weer en temperatuur

  • Onderdelen kunnen roesten en vast komen te zitten

  • Door op slot vallen kunnen schoten verbuigen

  • Veren kunnen slap worden waardoor ze niet naar behoren functioneren

  • Dag & nachtschoot kunnen krom worden bij poging tot inbraak

  • Deuren kunnen gaan hangen waardoor het slot aanloopt

  • Schoten die niet sterk genoeg zijn kunnen breken

 

Afgezien van de enkelvoudige inbouw /insteeksloten zoals die van Nemef en Oxloc zijn er insteek bijzetsloten en driepunts- of meerpuntssloten. Dit zijn allen ‘inbouwsloten.’ Een deur die slechts met een centraal slot is vergrendeld wordt tegenwoordig nauwelijks meer beschouwd als afdoende beveiligd door verzekeraars. Die eisen dat een deur minimaal met twee sloten of zelfs met drie wordt vergrendeld (Boven, midden en onder). Daarvoor zijn er bijzetsloten in de handel. Deze kunnen worden voorzien van gelijksluitende cilinders zodat alle sloten met dezelfde sleutel kunnen worden bediend.

CES Vario Flex

​

Het hier afgebeelde ‘CES Vario Flex’ insteekslot van Nederlandse fabrikant CES is een inbouwslot dat uitkomst biedt bij het vervangen van sloten, zeker wanneer het gaat om een noodoplossing. Alle essentiële maten van deze inbouwslot, zoals de PC- maat (afstand), de doornmaat en ook de kozijnmaat zijn variabel instelbaar. Daarmee bent u op elke deursituatie ter plaatse optimaal voorbereid. Met de Vario Flex kunnen onze monteurs met een minimum aan onderdelen een maximum aan verschillende slotvarianten samenstellen. Zo zijn wij op elke deursituatie die we aantreffen perfect voorbereid. Wachttijden op grond van bestellen, leveren en nogmaals voorrijden zijn niet meer nodig!

Download documentatie

voor de CES Vario Flex

Driepuntssloten / Meerpuntsloten SKG PKVW

​

Als alternatief op enkelvoudige insteek- inbouwsloten bestaan er veel modellen en merken ‘driepuntsslot‘ of ‘meerpuntsslot‘ die de deur op drie of meer punten vergrendelen in het kozijn of de vloer. Dit type slot toont dikwijls euvels zoals vastlopen. Dergelijke problemen zijn terug te voeren op ontwerp en materiaalkeuze. Vaak zijn driepuntsloten intern van gietmateriaal zoals zamak wat niet bestand is tegen slijtage en grote druk. Het spreekt voor zich dat meerpuntssloten onderhoudsgevoelig zijn. Ze moeten regelmatig een onderhoudsbeurt hebben waarbij wij controleren of alles nog soepel loopt.

Heeft u problemen met een driepuntslot dan raden we u aan meteen een erkende slotenmakers bedrijf in te schakelen. Loopt de sleutel niet goed, klemt de deur? Voorkomen is goedkoper dan genezen!

​

Driedubbel afsluiten

​

Een driepuntsslot is een type insteekslot dat veel gebruikt wordt als voordeurslot of achterdeurslot. Met een meerpuntssluiting is uw deur  beveiligd op ten minste drie punten, terwijl het met slechts één sleutel wordt bediend. Lees hieronder meer over de verschillende varianten en bedieningsmogelijkheden van een meerpuntssluiting.

​

Is jouw meerpuntssluiting cilinderbediend of heb je een krukbediende meerpuntssluiting?

​

Een meerpuntssluiting kan op twee manieren bediend worden. Is uw meerpuntssluiting cilinderbediend, dan opent de deur middels de sleutel in de cilinder. Dit type heet ook wel meerpuntssluiting sleutelbediend, omdat je door de sleutel in het slot te draaien, de dagschoot bedient. Deze manier van openen wordt gebruikt bij de meeste voordeursloten, omdat daarop een vaste voordeurknop zit. Bedien je jouw buitendeur aan beide kanten met een deurkruk of draaibare knop, dan kun je in plaats van een cilinderbediende meerpuntssluiting, een krukbediende meerpuntssluiting aanschaffen. Daarbij reageert het meerpuntsslot wanneer je de deurkruk draait. Dit type meerpuntssluiting kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een achterdeur.

​

Veilig afsluiten met een driepuntssluiting

​

Welk type meerpuntsluiting je kiest, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. De driepuntssluiting komt veruit het meest voor. Dit meerpuntsslot zit op drie punten vast in het deurkozijn met haakschoten, blokschoten of rolnokken: in het midden (bij de cilinder), bovenaan en onderaan. Door een draai van de sleutel of de deurkruk opent u de driepuntssluiting in één keer. Zonder zelf een extra handeling te moeten verrichten, is uw deur beveiligd op drie punten. Wel zo’n veilig gevoel!

​

Beveiliging middels blokschoten, haakschoten en rolnokken

​

Het is van belang dat uw meerpuntssluiting inbraakwerend is en een veilig gevoel geeft. Het slot heeft daarom sterke schoten die de deur vergrendelen in het kozijn. Er zijn drie varianten: blokschoten, haakschoten en rolnokken. Een blokschoot komt over het algemeen het meest voor bij ‘gewone’ sloten, waar het de nachtschoot genoemd wordt. Het is een rechthoekig blok van ijzersterk staal dat door de sluitplaat in het kozijn steekt. Daarnaast kunnen meerpuntsluitingen een haakschoot hebben. De vorm van deze schoot doet zijn naam eer aan: hij haakt in de sluitkom en zorgt zo voor een zeer hoge weerstand. De haakschoot wordt in sommige gevallen zelfs verplicht door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het kan voorkomen dat een driepuntssluiting zowel een blokschoot (middelste slot, bij de cilinder) als twee haakschoten heeft. Een combinatie van beide is mogelijk. Als laatste zijn er nog rolnokken. Deze kleine, uitstekende rollers schuiven van boven naar beneden in de sluitplaat en vergrendelen de deur op die manier. Rolnokken worden onder andere in combinatie met oudere deuren van kunststof toegepast.

​

Een meerpuntssluiting monteren

​

Een driepuntssluiting monteren is een precieze klus – en dat geldt ook voor andere meerpuntssluitingen. Het vergt vakmanschap om met behulp van een freesmachine de inkepingen voor het slot te maken in een deur. Koopt u een nieuwe deur en moet u een 3 puntssluiting infrezen, dan kunt u dit het beste overlaten aan een vakman. Is uw oude meerpuntssluiting kapot of wilt u een meerpuntssluiting vervangen voor een nieuw exemplaar? Als het aantal sloten gelijk blijft, is het makkelijker om de nieuwe meerpuntssluiting te plaatsen. Mits u een beetje handig bent, kunt u dit zelf doen.

​

Veiligheidsbeslag in combinatie met een meerpuntssluiting

​

De constructie van bijvoorbeeld een driepuntssluiting is solide en sterk. Wel is het van belang dat inbrekers uw cilinder niet kerntrekken of op een andere manieren openboren. Zorg daarom voor een veiligheidscilinder en een veiligheidsbuitenschild met kerntrekbeveiliging. Door het SKG 3 sterren keurmerk bent u verzekerd van minstens vijf minuten inbraakvertraging. In combinatie met veiligheidsbeslag is uw meerpuntssluiting extra veilig!

​

Verschillende merken meerpuntssluitingen

​

Heb je de beslissing genomen om voor een meerpuntssluiting te gaan, dan is de volgende vraag voor welk merk je kiest. De KFV meerpuntsluiting is afkomstig uit Duitsland en wordt veel gebruikt in West-Europa. Het voordeel van bijvoorbeeld de KFV 3 puntssluiting is dat deze zowel op een houten kozijn geplaatst kan worden als op een variant van kunststof of metaal. Daardoor kun je met dit merk altijd uit de voeten. Een Ivana meerpuntsluiting kenmerkt zich door afgeschuinde haakschoten die ervoor zorgen dat de meerpuntssluiting een grote weerstand heeft. Gebruiksgemak staat hoog in het vaandel bij Ivana: de kommen kunnen zowel links als rechts worden gemonteerd. Bovendien is de in te frezen breedte en diepte bij het hoofdslot en de bijzetsloten even groot. Een G-U meerpuntsluiting (ook wel geschreven als GU meerpuntsluiting) is een meerpuntslot met massieve blokschoten. G-U staat voor Gretch-Unitas. Het merk biedt technologieën en producten voor zowel kleine woningen als enorme kantoorpanden.

​

Meerpuntssluiting prijs: wat kost een driepuntssluiting?

​

De prijs van een meerpuntssluiting is uiteenlopend en onder andere afhankelijk van het aantal sluitingen dat je kiest. Zo kan een driepuntssluiting prijs €150,- verschillen met een andere variant, bijvoorbeeld door het gebruikte materiaal of de lengte van het gewenste slot. Klik op de oranje button hieronder voor ons assortiment meerpuntssluitingen. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

​

​

bottom of page